категорії: блоґ-запис

Дует Валентини та Ярослава Теплих

теґи: Валентина та Ярослав Теплі, Дует Червоне та Чорне

Про дует

Метою колективу є ознайомлення широкої аудиторії людей в Україні та за кордоном з найціннішим скарбом нашого народу – його культурним спадком; фольклорним надбанням, багатим мелодизмом та віртуозністю; особливостями менталітету; самобутністю та великим творчим потенціалом. Саме тому учасники колективу постійно досліджують, зберігають, використовують та передають наступним поколінням українців неоціненне етнічне багатство.

Ідея музичного колективу Валентини та Ярослава Теплих – це прагнення продемонструвати світовій публіці усе різнобарв’я української музики. Не обмежуючись у стилях та жанрах, використовується музика від фольклорної, обрядової та класичної до сучасної, модерної та естрадної. У доробку колективу аранжування українських пісень часто забарвлені рок-н-ролом, джазом, кантрі, бо українці ніколи не були осторонь від найрізноманітніших нових віянь у світовому музичному мистецтві.

Твори виконуються у різноманітному викладі: акапельно, сольні музичні номери та дуети. Колектив використовує також такі акустичні інструменти як сопілка, гітара, гармоніка та інші.

У програмі дуету українські народні та авторські пісні, . У концертних виступах усе це поєднується однією сюжетною лінією. Крім сольних концертів, колектив бере участь у різноманітних мистецьких та урочистих заходах, фестивалях, авторських вечорах, презентаціях тощо.

Валентина та Ярослав Теплілауреат численних міжнародних та всеукраїнських фестивалів та конкурсів, серед котрих Міжнародний фестиваль  родинної творчості «Мелодія двох сердець» (2000 рік), Міжнародний фестиваль української культури в м. Сопот (Польща)(1993 рік), володар Гран Прі Міжнародного конкурсу «Пісні Тихого океану» (1990 рік), Всеукраїнський конкурс трагічної пісні «На Чорнобиль журавлі летіли» (1994 рік). На протязі багатьох років є почесним гостем та учасником Всеукраїнських та міжнародних фестивалів лемківської культури («Дзвони Лемківщини»  м. Монастириська Тернопільської області,Україна, «Лемківська Ватра», «Над Ославою» (Польща) та ін.).

З 2002 по 2009 роки Валентина та Ярослав Теплі були організаторами, продюсерами, режисерами-постановниками, авторами сценарію та ведучими Поліського літературно-музичного фестивалю вшанування воїнів-інтернаціоналістів «Розстріляна молодість», котрий проводиться до дня виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан і до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, який з 2010 року став Всеукраїнським.

Усі ці роки колектив активно працює і має широку географію гастрольної діяльності. Багато концертує в Україні та гастролює за кордоном, презентуючи українське вокальне мистецтво. Зокрема, на Далекому Сході, в Сибіру, в Японії, в місті Анкорідж (Аляска, США), також разом з ансамблем пісні Камчатської флотилії Тихоокеанського флоту – на кораблях бойового чергування ВМФ в Індійському океані, чим сприяв пропаганді музичного мистецтва України.

Ця діяльність колективу отримала широкий міжнародний позитивний резонанс. Отримано багато нагород, грамот, подяк. Було багато публікацій у пресі з відгуками про враження від концертів та ознайомлення з культурою України. Багато хто з відвідувачів концертів за кордоном признавався, що вперше відкрив для себе існування держави Україна та ще й з таким багатим культурно-музичним спадком. В інтерв’ю журналістам радіо і телебачення, учасники дуету постійно розповідають про свою національну та субетнічну приналежність, про унікальність нашої культури, про багатство традицій, про нашу історію та сьогодення. .

В Україні про діяльність дуету протягом усіх років було і є багато відгуків у засобах масової інформації. Їх називають знаковими постатями духовного відродження України. Неодноразово дует був гостем радіопередач «Національної телерадіокомпанії України»; обласних телерадіокомпаній. Валентиною та Ярославом Теплими було відзнято і передано для показу багатьом іншим українським каналам та Всесвітньому Українському телебаченню та радіо музичний фільм «Червоне та Чорне: лемківської долі кольори», котрий став так само першим лемківським музичним фільмом в історії незалежної України.

Дует  має солідну аудіографію – 8 CD альбомів та 1 DVD , котрі отримали схвальні відгуки як в Україні, так і за кордоном.

Великою популярністю користується відеоканал дуету Валентини та Ярослава Теплих («Червоне та Чорне») в мережі Інтернет (http://www.youtube.com/ UkrFolkMan).

У світлі бурхливих політичних подій, мистецька інтелігенція в Україні усвідомлює необхідність кооперуватись, відстоювати і захищати наше право на рідну мову, рідну музику, пропагування своїх українських митців. Саме такі дії здатні відродити і зміцнити патріотизм нашої нації.

Актуальність такої діяльності у посиленні авторитету України серед розвинутих європейських держав, Америки та Канади , шляхом пропагування українського музичного мистецтва, поширення інформації про Україну і її культурне надбання; вивчення, відродження та пропагування українських фольклорних джерел; розвиток сучасної української музики на основі фольклорної спадщини нашого народу.

Саме такі цілі переслідує дует Валентини та Ярослава Теплих, адже діяльність колективу передбачає широку публічність, очний та заочний (через засоби реклами та мас-медіа, поширення компакт-дисків тощо) контакт з великою аудиторією сучасних, освічених, свідомих людей.

Валентина та Ярослав Теплі вважають, що українське мистецтво потребує широкої популяризації в Україні та світі. Зберігаючи та передаючи музичне надбання нашого народу, ми не тільки відроджуємо самосвідомість наших громадян, додаємо їм впевненості та гордості за свою націю, а й демонструємо світу свою унікальність, самобутність та багатогранність. Участь та активна життєвість дуету – це просвітницька діяльність, спрямована на зміцнення української нації, держави та посилення її позицій у світі. Це і є основною ідеєю публічної діяльності дуету Валентини та Ярослава Теплих, як соціально відповідальної групи творчих, креативних людей.

До зустрічі на концертах...